86% дончан готові ділити сміття

12.08.2010

В ході промо-кампанії, що була організована компанією "Грінко-Дон" і Центром стійкого розвитку "Роза вітрів" в рамках проекту "Роздільний збір у великому місті", 5 і 6 серпня 2010 року проводилося опитування жителів Донецька.
Опитування про відношення дончан до роздільного збору відходів проводилося в Донецьку вперше.
Промоутерами було опитано 236 чоловік. перехожим пропонувалося відповісти на питання, готові вони ділити відходи на дві фракції (скло, пластик, метал та папір - "суха" фракція, що підлягає переробці, і органічні відходи с забрудненою упаковкою - "волога" фракція, яка відправляється на утилізацію; це стандарт ГрінКо для роздільного збору відходів, і найближчим часом цей проект буде впроваджений у Донецьку). При аналізі отриманих за допомогою випадкового опитування жителів міста Донецьк в Ворошиловському районі даних, було виявлено, що 203 (86%) чоловіка готові розділяти відходи, і вважають це за гарну ідею. Проте, 33 чоловіки, що складає 14% від усіх опитуваних, відмовляються сортувати відходи за наступних причин:

Роздільний збір протримається недовго - 6
Роздільний збір нічого не змінить - 6
Наш менталітет на дасть програмі існувати повноцінно - 4
Роздільний збір це недоцільно - 3
Лінь - 3
Вважають, що сміття повинні сортувати комунальні служби, а не жителі - 2
Не бажають змінювати свої звички - 2
Тому що сміття все одно не вивозять - 2
Вважають, що відходи це не пріоритетне питання в нашій країні - 1
Вважають, що роздільний збір залишить їх без роботи - 1
Вважають, що це неприємна робота - 1
не пояснили причину - 2

Яких-небудь закономірностей по гендерному розподілу не було виявлено: не хочуть розділяти відходи 17 чоловіків і 16 жінок. Так як в даному питанні гендерна виборка не була репрезентативною, то ці дані не є інформативними.

Стосовно вікового аспекту, то було виявлено, що молодь від 16 до 30 в основному готова сортувати відходи. Більшість не бажаючих це робити знаходяться у віці 30-50 років.

Дане опитування супроводжувало акцію по інформуванню населення про роздільний збір. Промоутери працювали в центрі міста біля виставки спеціальних контейнерів ГрінКо жовтого кольору, призначених для роздільного збору. Основною метою акції було інформування городян про роздільний збір відходів, перевагах і користі цього проекту, тому вибірка опитуваних не є репрезантативною.

Команда Грінко

Ми в соціальних мережах

Європейський досвід управління відходами