Молодь на захисті майбутнього

28.05.2009
Міжнародний день солідарності молоді, що відмічався по всій Україні протягом квітня, набув ще більшої популярності серед молоді завдяки проекту, організованому Всеукраїнською молодіжною громадською організацією "Служіння заради миру", яку щорічно в Україні проводить проекти в рамках GYSD (Global Youth Service Day) при активній підтримці Головного управління у справах сім’ї та молоді при Київській міській адміністрації, Всеукраїнської дитячої спілки "Екологічна Варта", компанії "ГрінКо", Київської МГО "Нове бачення", благодійного фонду журналу "Единственная" та ін. Метою проекту було активізувати добровольчі зусилля молоді та дорослих задля поліпшення стану довкілля та державної влади, через висвітлення у ЗМІ, щорічного внеску української молоді при вирішенні проблеми забруднення водних ресурсів України.

Здійснений цього року проект на екологічну тематику, що стосувався однієї з найбільш актуальних тем організації ООН – "Забеспечення стійкого розвитку довкілля", проходив при участі київських навчальних закладів та складався з трьох етапів.

31 березня і 1 квітня в гімназіях міста Києва №315, "Апогей" та "Пріоритет" відбулися уроки з лекціями на екологічну тематику.

Другим етапом проекту GYSD став конкурс дитячих малюнків на тему "Я хочу жити в чистій країні!", в якому брали участь учні гімназії №315, "Апогей" та "Пріоритет" та гімназії Східних мов №1.

У свої малюнки діти вклали не тільки свою майстерність і вміння володіти олівцями чи фарбами, але й своє серце, сповнене турботою про наше місто, країну та світ.

І нарешті, третій, заключний і найголовніший етап – прибирання берегу Дніпра, проходив 24 квітня 2009 року на станції метро "Славутич". До громадського заходу було заохочено 180 волонтерів, серед яких учні гімназій №315, "Апогей" та "Пріоритет", Київської гімназії східних мов №1, волонтери ВМГО "Служіння заради миру", студенти Київського лінгвістичного університету, волонтери Київської міської організації Червоного хреста та Київської МГО "Нове бачення". На відкриття проекту було запрошено почесних гостей: представницю компанії "ГрінКо" Юлію Малую та ВДС "Екологічна варта" Пащенко Олену Вікторовну, одного з лідерів гумористичної групи "Банда Дизель" Євгена Гашенко. Усі гості зазначили, що саме такі практичні проекти по захисту довкілля потрібні Україні заради виховання відповідальної молоді, здатної власними вагомими внесками в екологічну систему Батьківщини демонструвати та пропагувати бережливе та добросовісне ставлення до флори та фауни.

Бажання жити в чистій країні повинно стати життєвим девізом молодого покоління українців, які хочуть зберегти свою країну незабрудненою. Для здійснення цієї мрії потрібно залучити молодь до волонтерської діяльності, прищеплювати мораль та боротьбу за чистоту нашого спільного "дому", адже чистота навколишнього середовища та майбутнє нашої країни саме в наших молодих руках...

Всеукраїнська молодіжна громадська організація "Служіння заради миру" висловлює подяку спонсорові проекту – Молодіжній службі Америки та Діснеєвському фонду (Youth service of America and Disney foundation), Головному управлінню у справах сім’ї та молоді при Київській міській адміністрації за надану допомогу у проведенні екологічного проекту у рамках GYSD.

Катерина Ремізова
Всеукраїнська газета «Справи сімейні», №5 2009 р.

Команда Грінко

Ми в соціальних мережах

Європейський досвід управління відходами