Роздільний збір відходів підтриманий Верховною Радою та Президентом

18.02.2010

Верховна Рада України 21 січня прийняла Закон «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України в сфері поводження з відходами». Законом, який підписано Президентом 5 лютого, внесені зміни в Кодекс «про адміністративні правопорушення».. закони «Про відходи», «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про міліцію».

У відповідності з Законом, з метою покращення благоустрою населених пунктів, раціонального використання вторинних ресурсів, зменшення загрози санітарному та епідемічному благополуччю населення вводиться роздільний збір твердих побутових відходів.

Відповідальність за роздільний збір покладено на власників відходів (на громадян та підприємства), а організацією їх сортування та утилізації займеться місцева влада. Віднині, відповідно до Закону, сміття потрібно буде обов’язково сортувати згідно затвердженої міністерством ЖКХ методиці. Збирати та перевозити відходи дозволяється лише на спеціально обладнаному автотранспорті, а займатися цим можуть лише юридичні особи, які уповноважені органом місцевого самоврядування.

Закон забороняє несанкціоноване скидання відходів поза місцями, що спеціально для цього відведені. Також заборонені утилізація та спалювання відходів без попереднього сортування. За порушення вимог закону під час збирання відходів, їх перевозки, зберігання, обробки, утилізації, знищення та захоронення на винуватців буде накладено нові штрафи: від 850 до 1700 грн (50-100 неоподатковуваних мінімумів доходів) для населення та 850 – 2550 грн (50-150 неоподатковуваних мінімумів) для посадових осіб.

Компанія «ГрінКО» вже протягом декількох років є активним прибічником та ініціатором впровадження роздільного збору. Новий закон стане суттєвою підтримкою національному проекту «Роздільний збір – крок в майбутнє!», який ГрінКо впроваджую з травня минулого року в декількох регіонах України.
Зараз проект ГрінКо «Роздільний збір – крок в майбутнє!», працює в Києві та Дніпропетровську. В Києві, за рахунок власних інвестицій, компанією побудована і успішно працює система роздільного збору відходів: це більше 1500 спеціалізованих контейнерів, які обслуговують три спеціальних автомобіля, а також активна пропаганда цивілізованого поводження з відходами та освітні проекти для населення.

Команда Грінко

Ми в соціальних мережах

Європейський досвід управління відходами